Blogi fotodega loodusest ja reisidelt. Koos jutuga ja vahel ka ilma.

teisipäev, 3. juuli 2012

Saksamaa - Trier

+ No comment yet
Porta Nigra, Trier


Tutvumist Trieriga alustame linna sümbolist, Rooma impeeriumi ajal ehitatud Porta Nigra-st (Must värav).


See liivakiviplokkidest ehitis valmis aastaks 200 AD ja oli siis Augusta Treverorumi nime kandva linna ümbritseva müüri üks neljast väravast. Arvatakse, et see oli algselt palju heledam ja "mustaks" nimetati see keskajal. Sel ajal oli seal kirik, mistõttu värav pääses hävitamisest. Napoleoni käsul alustati Porta Nigra restaureerimistöödega, et anda neile tagasi esialgne välimus. Kuidas värav kirikuna välja nägi - Link pildile.

Soovi korral saab 3 euro eest ehitist ka seestpoolt vaadata ja imetleda selle neljandalt korruselt avanevat vaadet. Teie ees laiub kena saksa väikelinn, ainult siin seal kõrguvad hiiglaslikud mingist teisest  "linnalegost" pärit ehitised.  Porta Nigra ise on säilinuist maailma suurim linnavärav.

Samast kohast on ka tõsistel ajaloohuvilistel võimalik lunastada 8 euro eest sissepääs Simeonstift muusemisse.


Värava kõrval asuvast informatsioonipunktist saab soovi korral peale info ja suveniiride osta ka 10 eurose TrierCard-i millega saab kolm päeva tasuta bussisõitu linnaliinudel, mitmeid soodustusi ja tasuta õlle või Kartoffelschnapsi (seda mitte kohapeal, tuleb ikka ettemääratud restorani minna).
Link TrierCard lehele.

Kui tasuta bussisõit huvi ei paku (suurem enamus vaatamisväärsustest on jalutuskäigu kaugusel) võib sealt osta Trieris sündinud Karl Marksi nime kandvat punast kuiva veini.  See on toodetud tema vanematele kuulunud istanduse viinamarjadest (tegelikult küll naaberistanduse marjadest).
Kui pooldate valget, siis on veinivaliku tegemine keerulisem. Moseli Rieslingit pakutakse nii linnas kui ümbruses "otse tootjalt" loendamatuis kohtades.

Lõbusõiduks võib ka teha linnatiiru Römer-Expressiga, mis väljub siitsamast turismiinfo kõrvalt, pilet täiskasvanule 9 eurot.


Edasi saab kesklinna mööda Simeonstrasset. Simeon oli erakmunk, kes elas Porta Nigras. Tema auks tehtigi väravast kirik ja kõrvale asutati klooster.

Selle tänava huvitavamaid maju on Dreikönigenhaus (kolme kuninga maja).


Ehitatud on see aastal 1230. Ohtlikel aegadel suleti kindlalt esimese korruse sissepääs ja majja siseneti redeliga teise korruse ukse kaudu, mis paistab paremalt kahe laterna vahelt.

Kaks vahemärkust.
  • Paljud minu fotod on tehtud varahommikul, seepärast ka inimtühjus.  
  • Kui soovite leida kesklinnas odavat toidupoodi, siis sellest kohast kus mu viimane foto on tehtud läheb minu selja tagant jalajäijate tänav, sealt alla ja kohe võimalusel vasakule. poe nimi: Netto Marken-Discount, aadress: Treviris-Passage 15.

Simeonstrasse jõuab varsti väljakule Hauptmarkt, mis on üks ilusamaid saksamaal. Selles tõestuseks panoraamvaade.

Panoraamis nägite punast autot. Tavaliselt seisab see BMW Isetta väljaku lõpust paremale Friedrichstrasse-l mänguasjamuuseumi ees.








Peale mängumuuseumit suundun samal tänaval asuvasse ööbimispaika. See on väga mõistliku hinna ja loomulikult ka asukohaga pere- ja noortehostel Kolpinghaus Warsberger Hof. Link (Saksa k.)

Teil soovitan minna tagasi turuplatsile. Aja võite maha loendamatuis sõõgi- ja joogikohtades.
Valik on alates Löwenbrau-st ja Brautwurst-ist kuni "Medaillon vom Seeteufel"-ini koos Moselwein-iga mõnes peenemas kohas. Sinna vahele jääb McDonalds, kohvikud, kondiitriärid jne. Joogiks võib proovida Trieri rahvusjooki Viez (õunasiider), magusam variant on limonaadiga Viez-Limo.

Kodus oleme harjunud, et igas kohas on tasuta wifi. Saksamaal see kahjuks nii ei ole. Mina saan hosteli baaris või väliterassil seda nautida. Teil jääb üle loota, et plaanitud vaba wifi projekt Trieris teostatakse. Nimelt on järgmisel 2013. aastal plaanis linna tekitada 8 vaba traadita interneti leviala.
Postituse lõppu panen lingi Trier-info lehele, kus ilmselt ka need kohad ära märgitud on.

(märkus anno 2015 - turuplatsil otsige silti “KD WLAN Hotspot” või “30 Min Free WIFI”, veel Porta Nigra juures + 6 kohta. Kvaliteedi hindamiseks peate ise kohale minema. Või kui ma juhtun sinna kanti, annan siin teada)

Valinud istumiseks sobiva koha võib  hakata edaspidiseks plaani pidama. Variandid:

  • Ühineda kaubaturistidega, kuigi eeldan, et sel juhul olete juba mõnes Simeonstrasse firmapoes või jätkate shoppamist vanalinna jalakäimisetsoonis asuvatel kaubatänavatel. 
  • Samas suunas minevaile hiinlastele järgnedes jõuate Karl Marksi sünnimaja-muuseumi juurde. 
  • Otsida üles Rote Haus-il (pigem pruunil majal) asuva kirja "ANTE ROMAM TREVIRIS STETIT... " - "Linn sai alguse juba 1300 aastat enne roomlaste saabumist siia" selle teatega seotud ajalugu  ja legendid jääb minu poolt kommenteerimata (tõlkeraskused).
  • Soovitam kindlasti tutvuda lähikonda jäävate UNESCO kultuuripärandisse kantud objektidega. Ühte neist Musta Väravat olete juba näinud.
Et oleks lihtsam orienteeruda lisan kaardi, veidi keerulisem on nimedega, mis on kaardil mitmes  keeles.
  1. Liebfrauenkirche - Saksa vanimaid gooti kirikuid
  2. Trier Saint Peter's Cathedral - toomkirik - Saksamaa vanim katedraal. Need kaks kirikut asuvad kõrvuti, toomkirik - Dom on neist suurem 
  3. Konstantinbasilika -Konstantinuse basiilika – troonisaal, suurim  Vana-Rooma säilinud ühe ruumiga ehitis
  4. Kurfürstliches Palais - Kuurvürsti loss - ei kuulu küll UNESCO nimekirja aga kena barokne loss ja ilus park (lossis asub maakonnamuuseum) 
  5. Imperial Baths - Keiserlikud termid. soovitan osta 4 eurose pileti, saab tutvuda ka termide all olevate katakombidega 


Soovi korral võite UNESCO pärandi teemalist rännakut jätkata, pöörates Moseli poole jõuate roomlaste ehitatud sillani Romerbrücke, teisele poole minnes on lähedal amfiteatri varemed (kaardil all paremal).

Mina jäin teist maha hostelisse. Pannud õhtul noorima reisija magama suundusime linna. Maandusime veinirestoranis. Lehtla,  vein, küünlad ja vaade ...Link vaatele. Kirikud mis paistavaad on minu nimekirjas 1 ja 2.

Järgmine hommik otsustasin veidi kõrvale kalduda turistide tavalistest radadest.

"kodutänav" Friedrichstrasse


Püha Pauluse kirik


Taevas on näha lennukijälgi, ilmselt on kuskil lähedal sõjaväelennuväli, sest hävitajaid tiirutas linna kohal pidevalt. Lähim tsiviillennuväli asub Luksemburgis ca 50 km kaugusel.

Meie saabusime Ryanair lennukiga Frankfurt-Hahn lennuväljale. See on põldude vahel asetsev endine sõjaväelennuväli, Trieri sõitsime Flibco bussiga, millele piletid olime eelnevalt netist ära ostnud.  Tunnikese sõitsime veidi igavavõitu künkliku maastiku vahel, siis aga avanes meile vaade Moseli jõele ja orule. Seda vaadet kaua nautida ei saanud, sest varsti olime kohal.


Linnast leiab ka kaasaegseimaid ehitisi, need on püstitatud teises maailmasõjas purukspommitatute asemele. Ka allesjäänud ajaloolised hooned kannatasid selle tagajärjel. Näiteks toomkirikut taastati 14 aastat (1960-74). Üks foto Trier-Info lehelt,






Oma reisi planeerides oli  sooviks sõita laevaga mingisse lähemasse linna. Kahjuks ei õnnestunud.
Külastasime naabruses asuvat Cochem-i, kuid see toimus rongiga
Laevaga tegime vaid tunnise lõbureisi Moselil.


Taevas kiskus väga ähvardavaks, õnneks äikesevihm ootas kuniks olime hotellis tagasi.


Römerbrücke, vanim sild Saksamaal



Järjekordsel varahommikul otsustasin vaadata linna ülevaltpoolt. Selleks tuli valida kas Markusberg või Petrisberg. Esimene neist asus lähemal, teiselpool jõge. Valisin kaugema, sihiks oli telemast.

Väljusin liinibussist kui see oli mäest üles roninud. Eemal paistsid Trieri ülikooli hooned.

Postiljoni elektrijalgratas

Telemasti juurde jõudnud valdas mind kerge pettumus, vaadet alla linnale varjasid kõikjal puud.

Ainuke, mille seal jäädvustasin oli Auf Dem Petrisberg tänav


Peale pikka laskumist mööda pargiradu jõudsin mäeveerel vaateplatvormini, kuskohast avaneva vaate jäädvustamist segasid veidi vine ja tegevuseta (turistide jaoks oli kell veel varane) postkaardi, DVD jm. müügimees.


Märk lohutas mind: ainult 580 meetrit veel ja olemegi mäest all.


Meie selles linnas viibimise aeg hakkab kahjuks läbi saama. Ees ootab veel lühitutvus Luxembourgi linnaga, sealt bussisõit Frankfurt Hahni ja ebamugav tukkumine lennujaamas hommikust Ryanairi Tallinna lendu oodates


Reisiga jäime väga rahule, ainult Moseli oru looduse, linnade, kindluste jm. oleks tahtnud rohkem tutvuda.

Lõpetuseks mõned lingid:


  • Trip.ee foorumi postitus, mis oli peapõhjuseks meie Trieri sattumisele. Tahaksin siinkohal tänada selle autorit Johhaidii-d väga põhjaliku artikli eest, soovitan ka teil see läbi lugeda.


Postita kommentaar