Blogi fotodega loodusest ja reisidelt. Koos jutuga ja vahel ka ilma.

pühapäev, 13. juuli 2014

Itaalia - Napoli

+ No comment yet


Vaade Napolile Vesuuvilt
Näha Naapolit ja surra!  Nii kirjutas Goethe kui Vesuuvilt Napolit vaatas. Kohalikud küll vaidlevad vastu, et ta lihtsalt pani kirja väljendi mida ammu teati.












Püüdes teieni tuua selle linna meeleolu otsisin Youtube-st sobivat klippi.Valige ise sobiv (või kuulake ja vaadake mõlemat)
(vabandan, kui mõni link hetkel ei tööta, YT on suht ebapüsiv allikas, tegelen)
1. Dean Martin (sünd. Dino Paul Crocetti) - Thats’s Amore
2. Toto Cutugno - Napoli



Peale muusika valisin need klipid ka piltide pärast. Enda fotosid sellest linnast ei ole mitmel põhjusel.
Tegemist oli, et grupil sabas püsida. Uskuge, suure bussi, see tähendab 80 inimese puhul venib see saba ikka väga pikaks. Läbides tihedat rahvamassi oli prioriteediks enda varustuse ja varanduse turvamine. Mis siin salata, järjekordselt oli jookse - vaata linnatutvustus. See, et pärast tund aega bussis istusima ja kadunud reisikaaslasi ootasime on teine teema.

Oma esimesel Napoli külastusel oli rohkem aega, kuid siis kasutasin vennalt laenatud fotokat. Väga korralikku, kuid pildistamine oli minu jaoks võõras. Pealegi oli filmiaparaatide ajastu, mõtlesid, enne kui nupule vajutasid. Vaatamisväärsustest ostsin see aeg raamatuid ja piltpostkaarte, sirvisin neid just.

Kaks pilti 1995. a, Napolist. Toimus kooliteatrite festival. Esimesel pildil olevad sellid palusid ise neist pilti teha. Kes teab, mõni neist võib tänaseks olla juba kuulus näitleja.




Napoli keskväljakul Piazza del Plebiscito asub kirik San Francesco di Paola. Väljaku ja kiriku planeeris Napoli kuningas Joachim Murat, kes oli Napoleoni õemees. Pantheoni meenutav hoone oligi mõeldud austusavaldusena imperaatorist sugulasele.


Ületades väljakut kutsusime esile tulevaste Baggio-de ja Buffon-ide pahameele, kes meie pärast pidid oma jalkamängu hetkeks peatama.



   Väljakult paistab ka Umberto I Galerii.




Ülejäänud vaatamisväärsustest annab kõige parema lühiülevaate ingliskeelne Wikipedia

Seekord olime Napolis pühapäeval ja kurikuulus liikluskaos jäi meil nägemata. Ma arvan, et vaikus oli ka tingitud eelmise õhtu pidustustest. Oma hotelli rõdult võisime jälgida terve õhtu kestvat ilutulestikku, linnast kostis muusikat ja peomelu. Mis pidu see oli, ei tea.

Kuidas näeb välja tavaline liiklus saate aimu järgnevast lühikesest videoklipist.




Kui peaksite sinna sattuma olles autoroolis, siis aitab kõige paremini Trip.ee foorumist loetud soovitus: Sa võid teha mis manöövreid iganes tahad, andes enne seda oma kavatsusest teistele teada.

Tegelikult kehtib sama soovitus ka jalgsi liikumise kohta. Liikudes kõnniteel võid seljatagant kuulda rollerit lähenemas (kui tee peal ruumi ei ole pööratakse kõnniteele) ja ka tihti ka sulle signaalitades, et ruumi teeksid. Siis on peamine, et rollerdaja aru saaks, kas plaanid eest ära tulla või põikab tema tema viimasel hetkel.

Tänavaületamine tundub keeruline  kui sa pole varem lõuna või idamaa liiklusega kokku puutunud. Siis kehtib lihtne reegel: ületa tänavat teistega koos.

Taskuvarastest ja petturitest tegutsemist on lühidalt kirjeldatud järgneval lingil.
Linna vaatamisväärsustega saab tutvuda järgnevalt lingilt.

Minu arvamus Napolist: Ongi selline vastuoluline kontrastide linn, mille mõistmiseks ei piisa lühikülastus(t)est. Kui kunagi peaksin sinna veel sattuma, siis To Do listis on kaks asja.

  • Pitsa sünnilinnas ei ole ma veel pitsat söönud
  • Arheoloogia muuseumis on palju Pompei väljakaevamistel pärit esemeid ja kui avatud võiks  vaadata ka selle väljapaneku salajast osa - "Gabinetto segreto"-t

Postita kommentaar