Blogi fotodega loodusest ja reisidelt. Koos jutuga ja vahel ka ilma.

laupäev, 16. juuli 2011

Tallinn, Autobussijaam - ZIS 127

+ No comment yet

ZIS 127

Bussijaamas oli välinäitus kolmest autobussist, kõige haruldasem neist: ZIS 127 "reaktiiv" aastast
1956.



Bussist võib lugeda http://sebe.ee/ZIS-127 ja automoto foorumist.


Mäletan ühte hilisuvist suveõhtut rohkem kui pool sajandit tagasi. Käisin isaga ja vennaga Tallinnas Pirital ringrajavõistlusi vaatamas. Tagasiteel tehti Valgejõe või Viitna kaupluse juures peatus. Seisin poe ees, kui kurvi tagant hakkas paistma ere valgus. Veel hetk ja hõbedane ebamaine autobuss kihutas möirates mööda, jättes maha tolmupilve. Selle mälestuse tulemusena sündis esimese foto järgmine versioon.

ZIS 127

Kui kõik päris ausalt ära rääkida, siis poepeatust mäletan, tolmus möödakihutavaid autosid mäletan aga kuidas see buss mööda sõitis, ei mäleta. Ma arvan, et ma olen selle unustanud.

Samuti ei ole ma kuulnud seda legendaarset reaktiivlennuki laadset häält, mis bussile hüüdnime andis. Sõitsin küll hiljuti Kuusalu ja Tallinna vahel tükk aega selle bussi taga ja kõrval kuid härra Piibur, kes oli roolis, üle 80-ne ei vajutanud.

Ilmselt oli tal meeles hiljutine mootori kokkujooksmine ja kui raske oli ZIS-i tehasest sellele bussile varuosasid saada.

Järgmisesl pildil oleva Volvoga isiklik emotsionaalne side puudub. Olen lugenud foorumitest, milline suur töö selle taastamisel ära tehti.




Ikarus Lux
Ikarus Lux 1971

Ikarus Lux. http://www.sebe.ee/ikarus-lux

Ikarus Lux-iga seoses ei ole mul vaja hakata leiutama mingeid pseudomälestusi.

Tallinn - Vasknarva bussi läbisõit alevist oli meile pätakatele kahtlemata üks suursündmusi. Sellest oli üle ainult "televisioonimees" oma kolme tulega Tatra 77-ga. Kuid seda juhtus üliharva.


See oli aeg kus mitte N Liidus tehtud autode ja busside valik sellega piirduski.

Maja hoovi naabrimehe garaaži juurde oli kogunenud pooled küla meestest esimest VAZ 2101 -te vaatama. Sealtpoolt kostus: "Plekk on teisel küll nagu konservikarbil". "Ei sina K.... nii keerulise masina remontimisega küll hakkama ei saa" Lõppjäreldus: "Ei see mänguasi Moskvitši vastu saa"

Meie aga ootasime tee ääres, millal tuleb Vasknarva buss ja eriti uhke oli see masin tagantvaates.

Ikarus Lux

Järgmise postitusega peaks ka juba merepäevadele jõudma.

Postita kommentaar