Blogi fotodega loodusest ja reisidelt. Koos jutuga ja vahel ka ilma.

teisipäev, 15. juuli 2014

Itaalia - Pisa

+ No comment yet


Iga päev saabub tuhandeid turiste Pisa Imede väljakule kahel eesmärgil:

  • veenduda, et kurikuulus torn ongi viltu.
  • teha kohustuslik foto, kus torni toetatakse või üritatakse ümber lükata.





Kel rohkem aega ja huvi, tutvub ka teiste ehitistega või ronib 18 euro eest kellatorni tippu. Meil ei olnud (aega). Kui buss parklas uksed avas öeldi meile, et väljasõit on 50 minuti pärast.

Piisavalt treenituina (reisi lõpp hakkas lähenema) jõudsime kilomeetri kaugusel asuvat torni kaeda ja pildistada, tutvuda, kaubelda ja osta putka ja jalgkaubandusest. Samuti jõudsime söögikohast osta kaasa toidu ja joogikraami ja sooritada mõningad sanitaartehnilised tegevused.

Jalgkaubandus on turistide kogunemiskohtades sind piiravad tumedanahalised kaupmehed, kes kogu oma kraami kaasas kannavad. müüakse kõike joogiveest aafrika trummideni, postkaartidest tuntud "brändide" käekottideni. Vahel juhtub, et poole ostmise pealt on müüja koos kaubaga järsku kadunud. Põhjuseks on kuskil läheduses paistev politseimunder. Sel juhul tasub veidi oodata ja kui õhk puhas on kaupmees tagasi.

La Torre di Pisa
 
Torni hakati ehitama 1173. aastal, kui Pisa oli üks neljast itaalia võimasast mereriigist. Esialgu jõuti valmis 3 korrust, mis juba ehitamise age hakkasid viltu vajuma põhjasuunas. Siis seisis ehitus sada aastat. Ühed allikad väidavad, et põhjuseks oli naabritega sõdimine, teised aga, et mõeldi, kas torn maha lammutada ja uus sirge teha.

Jätkamisel hakkas kellatorn viltu vajuma juba lõunasuunas. Ehitamisel kompenseeriti kallet, seepärast on ka tornil banaani meenutav kuju. Seitsmekorruselisele tornile lisati kellakamber aastal 1372 kui Pisa linn oli juba oma iseseisvuse kaotanud, alistudes Genovale.

Torni üha suurenevat kallet on aja jooksul tulutult proovitud peatada. Peale 1989 aasta Pavia linnatorni kokkuvarisemist suleti Pisa torn külastajatele.

Torni põhjaküljele lisati raskuseks ligi 900 tonni tina, tornist võeti maha kellad ja vastasmaja
elanikud asustati mujale.

Huvitav on see, et torni päästetööde projekteerimisel väitsid arvutused, et sellise kaldega peaks olema torn juba ümberkukkunud.

Kahes etapis pinnase ümberpaigutamise tagajärjel vähenes torni kalle ja vajumine peatus. Kardetakse, et paarisaja aasta pärast tuleb hakata lahendust leidma küsimusele, kuidas peatada torni sirgeksvajumine.

Lingid:

Imede väljaku lühitutvustus (eesti k.)
Wikipedia - Pisa torn (inglise k.)
Pisa virtuaalgiid (inglise k.)

Postita kommentaar